Când alegi să mergi în vacanță cu autorulota închiriată știi din start că ai acces permanent la o cameră de hotel de 4*. Sigur, de multe ori acest lucru înseamnă să plătești minim 90 euro/noapte, iar acest lucru poate nu este atât de plăcut pentru bugetul tău, mai ales dacă te gândești că mai ai de plătit și combustibilul!
Așa că e normal să te gândești cum ai putea să faci să economisești ceva bani, pentru a nu te simți nevoit să tai din bugetul de distracții.
Și cum poți face mai bine economie în vacanță dacă nu printr-un consum redus de combustibil?
Oricum când pleci cu autorulota vrei relaxare, iar acest lucru înseamnă din start că nu te grăbești (neapărat). Deci, dacă respecți următoarele reguli, vei observa adevărate îmbunătățiri în privința consumului de combustibil al autorulotei tale!
Verifică presiunea pneurilor
Presiunea pneurilor influențează consumul de combustibil nu doar în cazul mașinilor mici, ci și în cazul autorulotelor. Dacă aceasta este mai mică decât indică producătorul (vezi cartea tehnică sau pe ușița rezervorului de alimentare combustibil) atunci consumul de combustibil va crește.
În plus, există și riscul deteriorării anvelopelor.
Pe de altă parte, dacă presiunea în pneuri este prea mare, există riscul să întâmpini probleme la frânare.
Fiecare scădere de 1% a presiunii în anvelope este corelată cu o reducere de 0.3% a economiei de combustibil. Astfel, umflarea insuficientă a anvelopei cu aproximativ 10% crește consumul de combustibil cu 2%. Cu o presiune în anvelope cu 40% sub nivelul recomandat nu doar că există risc de acvaplanare, dar ai și un consum cu 8% mai mare!
Ține aerul condiționat oprit
Vara este greu să mergi fără aer condiționat… dar nu imposibil. De fiecare dată când ești în mișcare și pornești sistemul, motorul este nevoit să crească și consumul de combustibil, în principal pentru a compensa cererea de energie.
Astfel, dacă este posibil, deschide o fereastră.
Condu încet
Atunci când pornești la drum cu autorulota scopul tău nu este să ajungi rapid la destinație. Cel mai minunat lucru este călătoria. Probabil chiar ești un șofer pasionat, căruia îi place să se conecteze la mașină și se bucură din plin de experiența de condus.
Așadar, dacă vrei să faci economie de combustibil, cel mai bine este să conduci încet, fără grabă și te bucuri de drum.
Nu merge cu motorul supraturat, dar ai grijă nici să nu conduci prea mult sub 1500 turații.
În plus, este indicat să respecți regimul de circulație. Indicatoarele rutiere nu au doar rolul de a preveni accidentele, ci te ajută și să faci economie de carburant. În funcție de starea drumului, 10km/h sub recomandarea rutieră poate însemna o economie de motorină de 10%.
Evită opririle neplanificate
Fiecare pornire pe care o faci înseamnă un consum suplimentar de combustibil. Așadar, dacă te oprești des, implicit și pornești la fel de des… și crești consumul de carburant.
Sigur că dacă ești la plimbare cu autorulota vei vrea să admiri peisajul, însă e recomandat să îți faci din timp lista de cumpărături, să te asiguri că o oprire la supermarket este suficientă și că nu te apuci să „sondezi piața” în vacanță.
În plus, dacă ești pe un traseu turistic unde vezi comercianți ambulanți cu diverse (mere, vin, cașcaval) și vrei să cumperi produse naturale, dar nu ești hotărât, e mai bine fie să nu oprești motorul cât realizezi negocierea, fie să oprești și să parcurgi la pas întreaga zonă până găsești ceea ce cauți.
Pregătește-te de acasă cu o listă a benzinăriilor ieftine
De la o zonă la alta a țării (și chiar a unei localități) poți constata diferențe de până la 50 bani/litru în ce privește costul combustibilului.
Atunci când te gândești să reduci la maxim costurile călătoriei, poți lua în considerare chiar consultarea în avans a unei aplicații precum peco-online pentru a vedea care este cea mai ieftină benzinărie de pe traseu.
De ce să plătești în plus numai pentru că nu ai știut că în apropiere e mai ieftin?
Folosește funcția cruise control
Atunci când ești pe autostradă poți folosi funcția cruise control pentru a menține o viteză constantă. În felul acesta nu doar că te vei relaxa, îți vei odihni picioarele și vei putea să te bucuri mai mult de drum, dar faci și economie de combustibil.
De fiecare dată când apeși pe accelerație, mai crești puțin consumul.
Evită pe cât posibil orașele aglomerate
De fapt nu este vorba numai despre orașe, ci despre orice fel de rute care ar putea să te forțeze să mergi fie prea încet, fie prea rapid. Uneori se poate dovedi mai util să mergi pe jos prin oraș sau să eviți orașele, folosind rute alternative.
Chiar și drumurile județene pot fi extrem de prietenoase și, dacă sunt o alternativă la drumurile naționale, pot fi suficient de libere încât să îți permită să mergi fluent, cu un consum redus de combustibil.
Nu în ultimul rând, dacă închiriezi o autorulotă e bine să te orientezi spre una cât mai nouă, bine pusă la punct și cu un consum mic.
La Camperfy te bucuri de rulote 2022, cu un consum de 9%… care vin la pachet cu vouchere discout de până la 25%!
Sună bine, nu? Rezervă acum!