Dacă pleci pentru prima data în vacanta cu autorulota atunci este important să te pregătești corespunzător. Sigur te-ai echipat deja cu mult entuziasm – ceea ce înseamnă că ești deja pe jumătate gata de drum! Așa că haide să vedem mai departe ce trebuie să faci pentru a te asigura că vacanța ta va fi perfectă!
Bani cash – fii pregătit pentru orice
Știi deja unde vrei să ajungi? Ai un traseu bine definit în minte? Probabil ca da. Totuși, atunci când pleci într-o aventură este bine să te pregătești și pentru neprevăzut. Deși poate că în general ești obișnuit să plătești orice serviciu folosind cardul, dacă pleci într-o vacanta cu autorulota in Romania sau chiar în Europa, în scop de explorare, atunci poate că ar fi o idee bună să ai la tine ceva bani cash, în moneda locală. Nu știi niciodată ce minunății găsești pe drum și ar fi tare neplăcut să ai surpriza de a nu putea plăti.
Bagaje – ce să iei cu tine când pleci în vacanta cu autorulota
Avantajul acestui tip de concediu este că nu vei încurca pe nimeni dacă alegi să pregătești un bagaj prea mare. Dacă în tren, avion, autobuz și chiar mașina personală trebuie să te limitezi la strictul necesar, atunci când pornești la drum cu autorulota ai posibilitatea să împachetezi tot ce îți dorești.
Totuși, înainte de a te apuca să iei pe sus bucătăria și baia, asigură-te că nu primești deja strictul necesar din partea firmei de la care inchiriezi autorulota. Cu toate că există furnizori care îți dau autorulota nepregătită, la noi ai scăpa din start de împachetatul inutil, având un set de consumabile, tacâmuri și ce mai ai nevoie în bucătărie, precum și prosoape, pilote, perne, și altele…
Așa că ție îți rămân de împachetat decât obiectele personale și trusa de urgență.
Recomandarea noastră este să nu îți lipsească:
- Încărcătorul + telefonul;
- Actele;
- Periuța de dinți și pasta de dinți;
- Dezinfectant;
- Șervețele umede;
- Medicamente antitermice;
- Plasturi;
- Spray împotriva țânțarilor;
- Apă;
- Gustări sănătoase (merișoare, caju, nuci, alune, stafide, batoane proteice) – în orice aventură se pot dovedi extrem de utile, mai ales dacă le porți în rucsac;
- O pelerină de ploaie (dacă vei vrea să explorezi dincolo de limita la care te lasă autorulota);
- Bocanci de hiking (sau costum de baie, în funcție de traseu)
- Haine pentru toate tipurile de vreme.
În plus, dacă îți plac aventurile, poți împacheta fără probleme și bicicleta, rolele, skateboard-ul, trusa de pescuit sau orice altceva ar putea face vacanța perfectă pentru tine!
Calculează-ți itinerarul astfel încât să ai cât mai multe pauze
În general „socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg”. Este adevărat că acest principiu se aplică din plin în cazul călătoriilor cu autorulota. Mai ales când pleci pentru prima dată poți fi tentat să ai planuri mari. Poate că ți-ai propus să parcurgi un număr foarte mare de kilometri. Și e ok. Dar nu uita să te bucuri și de traseu. Până la urmă ești în concediu. Nu trebuie să fie nici pentru tine (ca șofer) prea obositor. În plus, dacă faci pauze dese ai ocazia să te bucuri și mai mult de ceea ce vei găsi pe traseu.
Fii conectat la ceilalți camperi!
Când pleci pentru prima dată cu autorulota este foarte posibil să nu știi prea multe despre locurile în care te poți opri, despre tarife sau alte lucruri importante.
Acest lucru este normal.
De aceea se poate dovedi util să descarci din timp o aplicație precum RoCamping care îți oferă informațiile necesare cu privire la campinguri și zone off-camping din Romania.
Nu te grăbi!
O regulă de aur când pleci în vacanță cu autorulota este să mergi în regim de plimbare. Acest lucru înseamnă că nu trebuie să te grăbești. Respectă curbele, ia-le încet și nu testa inutil puterea mașinii. În funcție de dimensiuni și de nivelul de încărcare, o joacă la volan poate fi periculoasă (la fel ca în cazul oricărui autoturism, de altfel).
Din acest motiv, dacă în mod normal ești obișnuit să îți calculezi timpul petrecut la volan mizând pe o viteză mai mare pe autostrada, acum trebuie să ții cont că nu este recomandat să depășești 110 km/h.
În plus, dacă mergi prea repede s-ar putea să nu te bucuri la fel de mult de peisaj!
Respectă numărul de pasageri recomandat de producător
Există autorulote pentru 4,5 sau chiar 6 pasageri. Cu toate că ai putea crede că este ok să mai iei câțiva prieteni care să stea în pat pe drum, află că acest lucru nu este permis. Fiecare pasager trebuie să fie prins cu centura de siguranță atunci când autorulota se află în mers. În situația unui accident, sau chiar și numai a unei frânări bruște, pasagerii care nu se află în centuri pot suferi daune.
Verifică totul înainte de a porni la drum!
Dacă atunci când ai luat permisul auto ai învățat că înainte de a pleca trebuie să acorzi atenție oglinzilor, centurii de siguranță, presiunii aerului din pneuri și, poate, nivelului de ulei, atunci când urmează să pornești într-o aventură cu autorulota ai puțin mai multe lucruri de verificat, respectiv:
- Hublourile și ferestrele: ele trebuie să fie închise. Chiar și vara este important să fie închise pentru a nu se rupe din cauza inerției din mișcare. Dacă ai nevoie să te răcorești este mai bine să folosești instalația de aer condiționat;
- Dulapurile, paturile și sertarele trebuie să fie închise. Dacă sunt deschise în mers pot pune în pericol pasagerii;
- Gazul trebuie închis: dacă nu vrei accidente, asigură-te că butelia este închisă atunci când autorulota se află în mișcare;
Așadar acestea sunt principalele 7 lucruri la care trebuie să fii atent înainte de a porni într-o aventură cu autorulota. Dacă ești pregătit corespunzător nu ai cum să nu ai cea mai frumoasă vacanță! Rezervă acum o autorulotă și pornește în aventura vieții tale!